Exotiska Svampar

King Oyster

Eryngii är den största svampen i familjen ostronsvamp (pleuroter). Svampen kan bli upp till 15 cm hög. Stjälken är vit och den ljusbruna/grå mössan kan ha en diameter på 3-10 cm. Precis som den vanliga ostronsvampen växer King ostronsvampen på paket, men för eryngii är dessa fyllda med trä. Eryngii har det robustaste bettet av alla svampar. Vår egenodlade eryngii har en nöt-/mandelinslag och smakar bättre än den importerade versionen. Betet i kombination med det höga fiber- och proteininnehållet gör denna svamp till ett mycket lämpligt alternativ till kött. King oyster svampen har lång hållbarhet. Förresten, denna svamp är känd under många namn: eryngii, King oyster svamp, dynfot eller Cross thistle ostron svamp eftersom den vilda versionen växer på resterna av cross tistel.

Pom Pom blanc

Pompon blanc kallas även peruksvamp på grund av sitt speciella utseende. Det ser också ut som att det finns alla typer av hårstrån på den vita bollen. Svampen har en robust struktur och kan växa till storleken på en fotboll. Pompon blanc är godast med maximal storlek på en tennisboll.

Denna svamp kommer ursprungligen från Kina och, liksom många andra svampspecialiteter, odlas den nu på förpackningar fyllda med sågspån. Smaken är mjuk, lite söt och har något av en nöt.

Shiitake

Efter den vita svampen är shiitake den mest odlade svampen i världen. Shiitaken kommer från Asien. I Kina och Japan används denna svamp ofta i köket och är känd för sina helande krafter. Även om svampen växer vilt i Asien, odlas den också ofta där och i Europa. I Nederländerna odlar vi ofta denna svamp på paket fyllda med sågspån. Det är så vi gör på vår plantskola också. Shiitaken har en ljus/mörkbrun mössa som vanligtvis är spräcklig med vita prickar. Smaken av shiitake är smakrik och bettet är robust. Shiitake har lång hållbarhet och finns i många storlekar. Shiitaken är idealisk i asiatiska blandningar.

Oyster

Denna svamp har fått sitt namn för att formen och färgen på mössan påminner om ett ostron. Ostronsvampens kött är mjukt och köttigt och påminner något om kalvköttets struktur. Ostronsvampen odlas på halmförpackningar. Klasarna med ostronsvamp plockas för hand och skärs sedan för hand till lösa svampar. Ostronsvampen är en attraktiv svamp i blandningar för olika rätter. Det finns tre typer av ostronsvamp: den grå ostronsvampen, den rosa ostronsvampen och den gula ostronsvampen. Den grå ostronsvampen har bäst hållbarhet.