D-VITAMIN CHAMPINJONER

Nu finns D-vitaminberikad svamp i handeln
– Sverige är först i Europa

Efter över två år av utvecklingsarbete når nu de D-vitaminberikade champinjonerna från Linköpingsföretaget Östgötasvamp butikshyllorna. Företaget är först i Europa med att lansera D-vitaminberikade svampar och timingen är perfekt, det är nu under våren vi nordbor har lägst nivåer av vitaminet i våra kroppar efter en lång och mörk vinter.

Två tredjedelar av Sveriges befolkning får i sig mindre D-vitamin än vad Livsmedelsverket rekommenderar, och under vinterhalvåret är det extra viktigt att tillsätta vitaminet via kosten för att tillgodose kroppens behov. D-vitamin kan bland annat minska risken för diabetes, högt blodtryck, influensa, hjärtsjukdomar och depression. Mycket av den kost som innehåller D-vitamin är animalisk, därför kan det vara extra svårt för exempelvis veganer att få i sig rätt mängd via maten. Östgötasvamp erbjuder nu ett alternativ anpassat för de flesta kosthållningar.

Östgötasvamp tar med sig solen in i produktionen
Champinjonerna berikas med vitamin D på samma sätt som svampar berikas naturligt via solen utomhus. Genom Östgötasvamps eget produktionssystem belyses svamparna med UV-ljus och svamparna berikas med 4 mikrogram D-vitamin per 100 gram svamp. Fyra till fem svampar tillgodoser dagsbehovet för de allra flesta. Champinjonerna är unika, och Östgötasvamp är det första företaget i Europa som fått godkänt att D-vitaminberika livsmedel på det här sättet.

– Det känns fantastiskt kul att äntligen få börja sälja svampen i handeln. Vi är stolta över att kunna erbjuda ett naturligt D-vitaminberikat livsmedel som kan ätas av många, även av de som har mer restriktiva dieter, och som dessutom är en svensk produkt helt igenom,

d-vitamin-2
d-vitamin-1